Plătim cu aproape 40% mai mulți bani pentru o masă la restaurant. Nici măcar o pizza nu costă mai puțin de 50 de lei, iar o ciorbă se apropie de 40 de lei, în localurile din centrul Bucureștiului.
Creșterea prețurilor se resimte din plin pe toate planurile.
În domeniul HoReCa, de exemplu, tarifele au crescut foarte mult chiar și comparativ cu anul trecut.
De exemplu, cine vrea să servească o masă completă, la un restaurant din centrul Capitalei, va achita cel puţin 150 de lei de persoană.
„O ciorbă de burtă cu ardei și smântână și mujdei, deci peste 40 de lei. O porție de sarmale costă aproape 70 de lei”, spune un client.
În același ton sun și băuturile. „15 lei apa și 20 lei cafeaua”, spune un alt client, pentru Antena 3.
De altfel, prețurile li se pare foarte mari și străinilor care au venit în România pentru a munci.
„Apa e gratuită în Sri Lanka. Pentru mine e scump aici”, spune un străin.
„Nu există nicio majorare de preț care a fost făcută de operator peste nivelul inflației. Drept urmare, ceea ce se întâmplă în piață se reflectă și în prețul de vânzare a fiecărui produs la operatorii din această industrie”, spun patronii de restaurante.
Majorarea prețurilor este și rezultatul creşterilor costurilor cu forţa de muncă, creşterii preţului combustibilului dar şi al schimbărilor fiscale.
„Acum provocările sunt la nivel de fiscalitate. Modificările care s-au făcut în 2023 cu siguranță ne vor impacta în 2024 și așteptăm trecerea primului trimestru când vom vedea real problemele de plăți la bugetul de stat”, a declarat Radu Savopol, președinte Horeca.
Oficialii români spun că toate aceste măsuri au fost luate de către Guvern, la cererea Comisiei Europene.
„Măsurile acestea au fost luate de către guvern, nu au fost prietenoase, dar solicitate de către Comisia Europeană”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.
O nouă provocare pentru patronii din Horeca ar urma să o reprezinte trecerea la impozitarea progresivă, dar coaliţia de guvernare nu a luat încă o decizie cu privire la această măsură.